Zuurdesembrood maken
Je hoort het overal: zelfgemaakt, traditioneel, zuurdesembrood is populairder dan ooit. En terecht! Dit brood is niet alleen heerlijk vanwege de knapperige korst, maar ook nog eens goed voor je darmen door het natuurlijke fermentatieproces. Ben je klaar om zelf aan de slag te gaan? Hier vind je alles over het maken van zuurdesembrood, en een makkelijk recept om je eigen, gezonde zuurdesembrood te bakken. Bakkers, bakken maar!

Wat is zuurdesembrood?
Zuurdesembrood is brood wat rijst door zuurdesem in plaats van gist. Het bestaat uit meel en water wat gefermenteerd is, waardoor melkzuurbacteriën en gisten ontstaat. Gefermenteerde producten zijn vaak beter verteerbaar en daarmee gezonder.
Zuurdesemstarter
Om zuurdesembrood te kunnen bakken heb je een starter nodig. Dit is het gist, het moederdeeg. Je maakt dit door water met meel te mengen en dit meerdere dagen te ‘voeden’. Dit voeden doe je dagelijks, en elke keer met 1/3 deel moederdeeg, 1/3 deel water en 1/3 deel meel. Als de starter na het voeden verdubbelt is hij klaar voor gebruik.
Recept zuurdesembrood
Ga zelf aan de slag met dit basis recept voor een heerlijk zuurdesembrood.
Benodigdheden
- 120 gram zuurdesemstarter
- 180 gram meel
- 180 gram patentbloem
- 200 gram handwarm water
- 8 gram zout

Tips
- Laat het deeg rijzen op de warmste plek in huis, zoals de verwarming.
- Maak je hand nat als het deeg aan je handen plakt.
- Pas opnieuw een slap and fold toe als het deeg scheurt.
- Scheurt het deeg met vormen, zet het dan weer even in de koelkast en vorm het deeg daarna opnieuw.
- Snij, als je het oor hebt gedaan, ook een klein, leuk figuurtje in het deeg.
- Maak de deksel van de pan nat als je het in de oven zet.
- Snij het oor opnieuw in nadat het deeg 8 minuten in de oven heeft gestaan.
- Bak het deeg 20 minuten in de pan met deksel en haal daarna de deksel eraf en bak het nog eens 20 minuten.
Uitleg
- Meng de bloem en meel met het water.
- Laat dit 20 minuten rijzen op een warme plek.
- Meng de starter en het zout door het deeg.
- Pas elk uur een ‘slap and fold’ toe. Dit is een techniek waarbij je het deeg op een oppervlakte ‘slaat’ en dubbelvouwt. Hiermee rek je het deeg op. Let op, het mag niet scheuren.
- Na zo’n 3 uur laat je het deeg 2 uur rijzen na de slap and fold.
- Vorm het brood. Strooi bloem over je handen en het aanrecht. Pak de 4 punten en plak dit vast in het midden. Keer het dan om en leg het in een mandje, die je afsluit met een theedoek of deksel.
- Plaats het gevormde deeg in de koelkast en laat het een nacht rijzen.
- Snij een ‘oor’ in het deeg.

- Plaats de pan in de oven en laat dit voorverwarmen op 270 graden.
- Leg het deeg in de pan en plaats deze met deksel en al in de oven voor zo’n 40 minuten.
- Smullen maar!
Workshops zuurdesembrood bakken
Wil je meer uitleg over het bakken van een zuurdesembrood? Leer er alles over tijdens een workshop. Verschillende experts in Nederland bieden dit aan. Kies diegene die bij jou past.
Loaf sourdough bakery
Leer zuurdesembrood bakken in Utrecht van bakker Trix. Voor €99 leer je hier in 3 uur hoe je zuurdesembroden bakt én ontvang je de benodigdheden.
Baking Bread NL
In Zwolle leert Rudy je in 6 uur graag hoe je een zuurdesembrood bakt, maar ook hoe je een baguette en pizzadeeg maakt.
keukenboeren
Ook in Rotterdam kun je in een avond leren hoe je zuurdesembrood bakt. Sanne vertelt je er alles over. Oók hoe je dit een druk leven kan passen.
Baking Lab
In Amsterdam kan je terecht bij Baking Lab. Zij leren je in 2 uur de basis, en bieden ook een vervolgcursus aan.
Roisin Sourdough
In Maasland leert Roisin Sourdough je op een locatie midden in de weilanden hoe zuurdesembrood werkt.
uitninonstuin
Ninon, bekend van haar YouTube kanaal en Instagram uitninonstuin weet alles van bakken met zuurdesem. Leer het van haar in Rouveen, omgeving Zwolle en Meppel.
Glutenvrij of spelt zuurdesembrood
Glutenvrij
Wil je een zuurdesembrood bakken dat glutenvrij is, dan maak je dit van havermeel, teffmeel, boekweitmeel of een andere glutenvrije meelsoort. Daarnaast heb je een bindmiddel nodig, zoals lijn- of chiazaad. Als je dit mengt met water krijg je een soort gel.
Spelt
Bij een spelt zuurdesembrood gebruik je hele speltkorrels, een oeroud graan. Dit deeg kneed je minder dan een ‘normaal’ zuurdesembrood en je vouwt het voorzichtiger.
Veelgestelde vragen
“Er komt een punt in je leven waarop je moet stoppen met het eten van andermans brood en je eigen brood moet gaan bakken!”

Homesteading Nederland