Zuurdesembrood maken

Je hoort het overal: zelfgemaakt, traditioneel, zuurdesembrood is populairder dan ooit. En terecht! Dit brood is niet alleen heerlijk vanwege de knapperige korst, maar ook nog eens goed voor je darmen door het natuurlijke fermentatieproces. Ben je klaar om zelf aan de slag te gaan? Hier vind je alles over het maken van zuurdesembrood, en een makkelijk recept om je eigen, gezonde zuurdesembrood te bakken. Bakkers, bakken maar!

Zuurdesembrood in gietijzeren pan bakken

Wat is zuurdesembrood?

Zuurdesembrood is brood wat rijst door zuurdesem in plaats van gist. Het bestaat uit meel en water wat gefermenteerd is, waardoor melkzuurbacteriën en gisten ontstaat. Gefermenteerde producten zijn vaak beter verteerbaar en daarmee gezonder.

Zuurdesemstarter

Om zuurdesembrood te kunnen bakken heb je een starter nodig. Dit is het gist, het moederdeeg. Je maakt dit door water met meel te mengen en dit meerdere dagen te ‘voeden’. Dit voeden doe je dagelijks, en elke keer met 1/3 deel moederdeeg, 1/3 deel water en 1/3 deel meel. Als de starter na het voeden verdubbelt is hij klaar voor gebruik.

Workshops zuurdesembrood bakken

Wil je meer uitleg over het bakken van een zuurdesembrood? Leer er alles over tijdens een workshop. Verschillende experts in Nederland bieden dit aan. Kies diegene die bij jou past.

Loaf sourdough bakery

Leer zuurdesembrood bakken in Utrecht van bakker Trix. Voor €99 leer je hier in 3 uur hoe je zuurdesembroden bakt én ontvang je de benodigdheden.

Baking Bread NL

In Zwolle leert Rudy je in 6 uur graag hoe je een zuurdesembrood bakt, maar ook hoe je een baguette en pizzadeeg maakt.

keukenboeren

Ook in Rotterdam kun je in een avond leren hoe je zuurdesembrood bakt. Sanne vertelt je er alles over. Oók hoe je dit een druk leven kan passen.

Baking Lab

In Amsterdam kan je terecht bij Baking Lab. Zij leren je in 2 uur de basis, en bieden ook een vervolgcursus aan.

Roisin Sourdough

In Maasland leert Roisin Sourdough je op een locatie midden in de weilanden hoe zuurdesembrood werkt.

uitninonstuin

Ninon, bekend van haar YouTube kanaal en Instagram uitninonstuin weet alles van bakken met zuurdesem. Leer het van haar in Rouveen, omgeving Zwolle en Meppel.

Glutenvrij of spelt zuurdesembrood

Glutenvrij

Wil je een zuurdesembrood bakken dat glutenvrij is, dan maak je dit van havermeel, teffmeel, boekweitmeel of een andere glutenvrije meelsoort. Daarnaast heb je een bindmiddel nodig, zoals lijn- of chiazaad. Als je dit mengt met water krijg je een soort gel.

Spelt

Bij een spelt zuurdesembrood gebruik je hele speltkorrels, een oeroud graan. Dit deeg kneed je minder dan een ‘normaal’ zuurdesembrood en je vouwt het voorzichtiger.

“Er komt een punt in je leven waarop je moet stoppen met het eten van andermans brood en je eigen brood moet gaan bakken!”

Homesteading Nederland logo

Homesteading Nederland