Van mijn zestiende tot negenentwintigste heb ik last gehad van puistjes. Ik heb van alles geprobeerd, maar niks loste de puistjes voorgoed op. Totdat ik hoorde over het boek ‘Er ligt meer op je lever dan je denkt’, en dit ging lezen. Daarna heb ik mijn voedingsschema aangepast, waarna mijn puistjes verdwenen. Dat houdt met name in dat ik maaltijden het liefst begin met groenten, daarna aardappelen, brood, vlees en dergelijke. Eventueel eindig ik de maaltijd met fruit, maar met suikers ben ik heel voorzichtig. Hierdoor heb ik zelf de controle. Eet ik een poosje wat ongezonder, dan krijg ik een onregelmatigere huid. Eet ik heel gezond, dan heb ik een hele gave huid. Dit inzicht over de kracht van voeding was de trigger. Daarom begin ik nu met het opbouwen van een zelfvoorzienend leven.

Ontdek hoe je met kleine stappen zelfvoorzienender kunt leven. Volg mijn homesteadingreis voor tips en inspo! ✨
Jaren had ik last van puitjes op mijn gezicht, rug en nek. Soms was het heel erg, en soms viel het mee. Maar het had veel impact op mijn dagelijks leven. Vooral als het ineens weer heel erg was kon ik zo onzeker zijn. Dan bleef ik het liefst in huis, om maar niemand onder ogen te komen. Ik heb van alles geprobeerd, dure cremes, gekke trucs, gezichtsbehandelingen, zware medicatie, maar niks hielp echt blijvend. Terwijl ik wel altijd heb geloofd in een oplossing, en een sterk vermoeden dat het met voeding of iets van de huidige tijd te maken had. Pas las ik nog weer een artikel over dat steeds meer mensen last (blijven) houden van puistjes, acne, en andere huidaandoeningen.
Via een YouTubefilmpje kwam ik aanraking met het boek ‘Er ligt meer op je lever dan je denkt’. Het lezen van dit boek had de persoon in de video geholpen bij haar eczeem en migraine. Een dubbele oplossing! Dit was mijn startsein om dit boek te lezen en mijn voedingsschema aan te passen. Nu weet ik wat ik moet eten bij acne.
Dit kun je het beste eten tegen acne
Hartig eten. Vergeet suikerrijk eten als snoep, koek en dergelijke maar focus je op hartig eten. Begin de ochtend met volkoren brood met pindakaas bijvoorbeeld. Of nog beter: een volkoren broodje met ei en groenten. Want groenten zijn zo belangrijk. Hiermee laat je je ingewanden rustig wennen aan het voedsel wat eraan komt.
Ontstekingsremmende voeding zijn dus groenten, zou je kunnen stellen. Hier krijg je geen puistjes van. Maar ook eieren zijn goed, brood, pasta, vlees, fruit met mate (lees: 2 stuks per dag, na de maaltijd) enzovoort. Belangrijk is dat de producten die je eet voornamelijk onbewerkt zijn. Dus geen vlees met toegevoegde suikers en E-nummers, maar gewoon puur, liefst rechtstreeks van de boer.
Wil je precies weten hoe het zit? Lees dan ook het boek wat ik heb gelezen ‘Er ligt meer op je lever dan je denkt’ van Amandine De Paepe. Daar heb ik veel aan gehad. Ik begreep niet alles, voor sommige delen heb je wetenschappelijke kennis nodig, maar het praktische gedeelte heb ik goed opgeslagen en helpt mij nog steeds bij het behouden van een stralende, zo goed als puistjesvrije huid.
Dieetschema voor een stralende, puistjesvrije huid
Hier vind je wat eenvoudige recepten voor ontbijt, lunch en diner. Deze recepten passen bij het advies uit het boek en hebben mij enorm geholpen. Alvast een kleine tip: start elke maaltijd met groenten!
Ontbijt
Omelet met spinazie, champignons en prei
Volkoren brood met pindakaas en appelstroop
Yoghurt met chiazaad, walnoten en bosbessen
Lunch
Sla met kip, walnoten, olijfolie en appelazijn
Volkoren (zuurdesem)brood met hummus, kaas en sla
Volkoren cracker met ei, avocado en zalm
Diner
Zalm, geroosterde broccoli en bloemkool met quinoa
Hutspot van aardappel, wortel, ui, en rookworst
Een curry met peulvruchten, groenten, kokosmelk en zilvervliesrijst












Tips voor een stralende huid
Dit waren de belangrijkste wijzigingen die ik maakte in mijn dieet, voor een stralende huid.
Vasten
Het is beter om tussen maaltijden door te vasten. Dat betekent dat ik 2 á 3 eetmomenten per dag heb. Ik eet geen tussendoortjes. Ik drink wel, water of thee, over de hele dag.
Fruit na de maaltijd
Suikers kunnen een piek veroorzaken, daarom kun je deze beter direct na de maaltijd nemen. Dan kan het goed worden opgenomen. Vaak eet ik 2 stuks fruit na de lunch.
Eerst groenten
Om je lichaam voor te bereiden op de maaltijd is het goed om met groente te beginnen. Dat kan je lichaam makkelijk opnemen. Bijvoorbeeld even een paar cherrytomaatjes of komkommerplakjes (uit je moestuin!).
Koffie na de maaltijd
Koffie is heftig voor je lichaam. Daarom kun je dit het beste na de maaltijd drinken. Espresso zou de beste keuze zijn. Ik houd het bij mijn cappucino.
Pure producten
Een open deur, maar pure producten zijn het beste. In bijna alle etenswaren kunnen tegenwoordig suikers en nog meer rotzooi verwerkt zitten. Eet zo schoon mogelijk, zoals 100% roomboter en gehakt.
Fruit
Eet fruit helemaal op. Ook de fruitschil, want die bevat juist veel goede dingen. En geen fruitsapje, want dan ben je bijna alle goede dingen kwijt en krijg je vooral suikers binnen.
Geef een reactie